Morsom forelesning om oksytocin

Herregud så fort ukene går, jeg kan ikke tro at jeg har eksamen om litt over to uker i sosial psykologi. Føler alt jeg driver med fortiden er å sitte i forelesninger eller å lese på biblioteket og skrive oppgaver. Så hadde helt glemt denne bloggen en liten stund.

 

Tenkte derimot jeg skulle dele noe morsomt eller noe jeg fant som interessant under en forelesning. Vi hadde nemlig om oksytocin og det er gjort noe interessant forsking på det.

 

Som man veit skaper oksytocin en trygghet hos folk, dette frigjøres når vi er i kontakt med hverandre som en klem eller under sex selvfølgelig. Oksytocin er derfor viktig for oss når vi former sosial bånd. Vi lærte derfor at når man har et høyt oksytocin nivå vil truende situasjoner virke mindre truende, da man heller velger å tenke at denne personen her en dårlig dag, enn føle at han/hun er truende og man blir mer positiv til sosial interaksjon og mer lojal til gruppen sin. For eksempel om du er med på et fotballlag vil du være mer lojal til laget ditt, men i denne situasjonen se mere ned på motstander laget. Oksytocin øker derfor konformitet innenfor en gruppe og du kan bli mer skeptisk til personer du alt var skeptiske mot.

 

En kul fun fact om oksytocin er at molekylet er så stort, at det klarer ikke å krysse barrieren til blodet, derfor i forsøk som involverer oksytocin må man bruke nesespray, så det går rett til hjernen. Da det ikke går an å ta det som en injeksjon. Haha så ja det finnes oksytocin nesespray. Den er blir brukt hos barn med autisme for og hjelpe dem med bedre med tilknytning i sosiale setninger.

 

Det er også vist at personer som er ensomme får et lavere oksytocin nivå og om man vokser opp med skilte foreldre kan dette også påvirke ditt oksytocin og skape problemer for tilknytning. Det vil selvfølgelig også være mye annet som spiller inn.

 

Jeg syns vært fall dette var veldig morsomt og lære om, selvom mye av forskningen må man ta med en klype salt, da de fleste forsøkene ikke beviser noe, og det er ikke så mange forsøk med faktisk gode resultater på hva oksytocin gjør med kroppen vår. Flere av forsøkene er også gjort på mus så er kanskje litt annerledes på hvordan vi mennesker ville reagert på vise situasjoner.

Uansett jeg syns dette var et litt morsomt tema, håper noen av dere også liker det

 

Så snakkes vi senere

Slenger med et lite bilde fra Hafjell i helgen 🙂

 

 

Tortellini i tomatsaus

Hei,

Lenge siden sist har egentlig ikke skjedd så mye utenom at jeg har hatt en sikkelig influensa og ligget rett ut i flere dager, men nå er jeg på bedringens vei å skal klatre i morgen, som blir digg da jeg har ligget i senga i en uke snart. Men uansett tenkte jeg skulle dele en liten middags oppskrift inspirert av trinesmatblogg. For spiste tortellini for noen dager siden å det var sykt digg.

 

Trenger:

1pakke tortellini med tørkede tomater

1 løk

2 fedd hvitløk

1 rød paprika

6 Champinjonger

1 boks hermetiske cherrytomater

1 neve ruccula

Salt, pepper, basilikum og oregano

 

Start med å freste løk i litt olje. Deretter tilsetter man hvitløk paprika og Champinjong, og lar det surre en liten stund. Tilsett hermetiske cherrytomater og la det stå og putre i ca 10 min. Smak til med krydder har du friske urter er det bedre, men hadde bare bare tørket på hybelen. Kok opp tortellini som det står på pakken.

 

Før servering tilsetter man tortellini og lar den bli varm med resten av maten, tilsett også litt ruccula på slutten og rør sammen.

 

Kan serveres med rundstykker og parmesan